Wedstrijdzeilen

Naast het recreatieve zeilen, kan je bij de Loefbijter ook wedstrijdzeilen! De Loefbijter wil namelijk tot de zeiltop van de Nederlandse verenigingen behoren. Dit doen we door races te varen, te organiseren en, natuurlijk, te winnen. Het is ons doel om onze leden de prachtige sport wedstrijdzeilen bij te brengen en aan zo veel mogelijk zeilwedstrijden deel te nemen.

Wedstrijdvormen

Matchracen

is een spectaculaire en aparte tak van wedstrijdzeilen. Een tactisch spel, schaken op het water, boot tegen boot.

Het principe is eenvoudig: slechts 2 boten die tegen elkaar aantreden. De eerste die de finishlijn doorkruist heeft gewonnen.

Een typisch verschijnsel van het matchracen is de ‘dans der boten’ tijdens de zogenaamde pre-start. Deze fase is vaak beslissend voor het verloop van een wedstrijd. De tegenstanders confronteren elkaar tijdens 4 minuten om de beste positie te krijgen aan de startlijn. Degene die voorop ligt, heeft het voordeel om de tegenstander te controleren. In 75% van de gevallen is degene die start met de controle, gelijk aan de winnaar. De pre-start maakt dan ook integraal deel uit van de wedstrijd en onderscheidt de beste van de goede matchracers. Deze fase wordt gekarakteriseerd door het gebruikmaken van een repertoire van kennis van de regels, tactiek en boothandling.
 

Matchracen is zeer competetieve vorm van wedstrijdzeilen waarbij de meest slimme en tactische zeiler in het voordeel is. Niet alleen kennis van de regels maar ook de boothandling en techniek zijn bepalend wie gebruik maakt van de kansen. Immers, ook de wind speelt een grote rol, wie heeft de beste wind en wie maakt slimme slagen naar de bovenwindse boei?

Teamzeilen

Teamzeilen heeft net als het matchracen een lange historie, en wordt met name in Engeland fanatiek beoefend waar de Universiteiten van Oxford en Cambridge een belangrijke bijdrage geleverd hebben aan de ontwikkeling van deze sport.

Het is een aantrekkelijke vorm van wedstrijdzeilen omdat het korte races zijn van elk circa 5-10 minuten met veel dynamiek en daardoor ook leuk en spannend voor het publiek. Anders dan bij matchracen vaar je in een team met twee of drie boten tegen één ander team. Het team waarvan de som van de finishplaatsen van de boten het laagst is, wint.

Teamzeilen is een zeer technische en tactische tak van wedstrijdzeilen, waarbij voldoende bootsnelheid en boothandling gecombineerd moeten worden met teamwork en communicatie. Het gaat er namelijk niet om als eerste boot over de lijn te komen maar om als geheel team het beste te presteren. De meeste actie vindt bij teamzeilen dan ook plaats in het wedstrijdveld, bij de bovenboei of downwind.

Hieronder vallen onder andere de Nestor Trophy en de DMTRA Winterserie.

Loefbijter werkt hiervoor momenteel met twee wedstrijdteams, Loefbijter 1 en Loefbijter 2.

Loefbijter 1 is het voornaamste wedstrijdteam voor de fanatieke wedstrijdzeilers, bij Loefbijter 1 word er om de week getraind en verwachten we ook dat je hier vrijwel altijd bij bent omdat er extra energie in word gestoken om deze trainingen te verzorgen.

Loefbijter 2 is voor de enthousiastelingen die graag willen wedstrijdzeilen, maar in een vrijblijvendere omgeving. Loefbijter 2 traint iedere 6 weken.

Lange afstand wedstrijden

Lange afstand wedstrijden spreken eigenlijk al voor zichzelf. Het zijn langdurige wedstrijden in veel verschillende vormen en veelal gevaren op kajuitboten. echter niet altijd, het kan ook zomaar op lasers of valken zijn!

Bij een lange afstand wedstrijd zijn boothandling, kennis van trimmen en inzicht in de wind het aller belangrijkste.

Bij een lange afstand wedstrijd moet je denken aan de 24uurs race die we ieder jaar op de Ceto trotseren, het SLAK en de zeezeilrace in Kroatië. 

Wedstrijdkalender

Spiegelwaal regatta

Een zeilwedstrijd op, zoals de naam al zegt, de Spiegelwaal. Dit is een onderlinge Loefbijter wedstrijd, in laser (pico)’s strijd je tegen je mede Loefbijters voor de winst! Voor de wedstrijd worden ook een aantal trainingsdagen georganiseerd zodat je bekend raakt met het wedstrijdzeilen!

Nestor Trophy

Sinds afgelopen jaar is de Nestor cup weer opgestart, dit zijn wedstrijden waar je tegen zusjesverenigingen (andere studentenzeilverenigingen in Nederland) gaat strijden. Er worden teams gevormd in Loefbijter en die doen mee met vier wedstrijden. Die wedstrijden zijn in de vorm van teamzeilen, waardoor het een extreem spannende competitie word.

pico

CaféRace

De Caférace is ook een studentenzeilrace, die de laatste jaren georganiseerd wordt door studenten van N.S.Z.V. De Loefbijter. In valken strijden teams van vier personen om de winst. Het leuke van de Caférace is dat je allerlei hulpmiddelen mag gebruiken om zo snel mogelijk vooruit te komen. Een verlengde mast, een roei-installatie, een schipper die de boot vooruit zwemt; je kunt het zo gek niet bedenken of het kan bij deze wedstrijd! Je wordt beloond voor creativiteit en het afleggen van kilometers in de vorm van het bezoeken van zoveel mogelijk cafés.

Meer informatie over dit evenement kan gevonden worden op www.caferace.nl

Skûtsje Lange Afstand Kampioenschap

Sinds een jaar doen wij ook mee aan het SLAK, het Skûtsje Lange Afstands Kampioenschap.

Alle studentenzeilverenigingen uit Nederland strijden hier tijdens het pinksterweekend mee om de gouden helmstok. Op een oud schip zeilen, bomen, jagen en hard werken en ’s avonds wild feesten, daar wil je bij zijn!

Zuidelijk Optimisten Kampioenschap

Tijdens de Zuidelijke Optimisten Kampioenschappen strijden we tegen andere studentenzeilverenigingen uit het zuiden. In duo’s ben je een team en vaar je om en om wedstrijden.

Meer informatie over dit evenement kan gevonden worden op: www.hetzok.nl

MayDay Matchrace

Zoals elk jaar organiseert de Groninger Studenten Zeilvereniging Mayday het NSK Matchracen, het grootste matchrace-evenement in Nederland. Afgelopen jaar hebben zelfs leden van ons deze prestigieuze wedstrijd gewonnen.

Leidse Onderlinge

Een dag feesten op het water en hard werken met zeilen, jagen, bomen en peddelen op een valk, dat is waar Leidse onderlinge voor staat. De wedstrijd voert je over de prachtige wateren rond Leiden en onder vele bruggen door.

NSK

De grootste en meest populaire wedstrijd van het jaar is het NSK. Het Nederlands Studenten Kampioenschap. Dit is een weekend in Heeg met ongeveer 180 deelnemers op 70 valken, louter studenten uit heel Nederland. Het NSK staat bekend om de mooie en vaak fanatieke wedstrijden overdag en de geweldige sfeer ‘s avonds!

Tot slot

Mocht je de wedstrijdkalender aan je agenda toe willen voegen? Klik dan op de knop hieronder. 

Heb je nog andere vragen over wedstrijdzeilen? Spreek dan vooral de leden van de Wedstrijdcie aan op een borrel of andere Loefbijter activiteiten en vraag maar raak!