Zeilen

Onze leus is natuurlijk niet voor niets: Student? Zeilen? Loefbijter! Zeilen blijft onze meest vooraanstaande activiteit: zuipen zilver, zeilen goud!

Of je nu nog nooit een stap op een boot hebt gezet, of al jaren zeilt, er zijn veel mogelijkheden om te zeilen binnen Loefbijter. De meeste boten liggen momenteel op de Kraaijenbergse plassen, iets meer dan een half uur fietsen vanaf de campus. Laat dit je vooral niet afschrikken, wanneer je met een groepje fietst is het heel gezellig en ben je er zo!

Volgend jaar zullen we de sleutels krijgen van het Watersportcentrum Het Bastion, een gloednieuw complex aan de Spiegelwaal. Het plan is om een deel van de zwaardboten deze zomer naar het Bastion te verplaatsen, zo kan je dichter bij huis toch zeilen! Hier kan je meer lezen over het Bastion.

Wanneer?

Zelf zeilen: wanneer je schipper bent, mag je zelf een boot meenemen om lekker te gaan zeilen met andere loefbijters, of met niet-leden voor €2,50. Schipper word je door aan een al bevoegde schipper te laten zien dat je bepaalde zeilvaardigheden bezit. Dit wordt beoordeeld door middel van ons eigen opleidingssysteem. Een CWO diploma is dus niet nodig om te gaan zeilen.

Woensdagavondzeilen: in het zeilseizoen kan je je elke week aanmelden voor het woensdagavondzeilen. Er zijn dan altijd genoeg schippers aanwezig zodat je verschillende boten kan uitproberen. Op deze dagen wordt er tot zonsondergang gezellig gezeild, waar je kan vragen om te trainen, maar waar dit niet het hoofddoel is.

 

Instructiemomenten: regelmatig zijn er instructiemomenten voor specifieke boten en op verschillende niveaus, waar je je voor kan inschrijven. Onze eigen schippers zullen de instructie verzorgen.

Instructieweekenden: een paar keer per jaar wordt er ook een instructieweekend gehouden, 2 dagen lang ga je lekker zeilen en theorie doornemen, de beste manier om te leren zeilen is immers meters maken!

Schippersweekenden: hier trainen de schippers met elkaar om nog beter te worden in het zeilen, en dus ook betere instructie te kunnen geven.

Gezelligheidsweekenden: naast instructie- en schippersweekenden hebben we ook weekenden waar je naast zeilen ook allerlei andere leuke activiteiten doet. Zo is het het introductieweekend in Friesland. Het doel van deze weekenden is niet schipper worden, maar je bent wel het hele weekend lekker aan het zeilen!

Eerstejaarszeilen: Wanneer je net lid bent van Loefbijter, vind je het misschien lastig de juiste mensen te vinden om mee te gaan zeilen. Gelukkig is er het eerstejaarszeilen. Je gaat dan met andere eerstejaars en een schipper lekker zeilen. Zo leer je naast het zeilen ook je jaargenootjes kennen, twee vliegen in een klap!

Introductieweekend 2021

Theorie

In de winter is het koud op het water en zijn sommige boten uit het water voor onderhoud. Er blijft altijd tenminste één valk in het water liggen, en zijn de pico’s voor de die-hards zeker beschikbaar. Toch kan je bezig blijven met zeilen! Regelmatig wordt er namelijk een theorieavond georganiseerd. Bijvoorbeeld over koppels en krachten, of over het BPR (Binnenvaart Politie Regelement). 

Daarnaast zijn er zeilsymposia, dit zijn avonden waarop je verschillende onderwerpen met betrekking tot zeilen aan bod komen. Bijvoorbeeld traileren of wedstrijdzeilen.